12 Mart 2013 Salı

Sınır - Ayrılık Güncesi -6

Berlin Duvarı'nda Chris Gueffroy'un cansız bedeni.


Sınır ;
  • İki komşu devletin topraklarını birbirinden ayıran çizgi, hudut. Veya  Komşu il, ilçe, köy veya kişilerin topraklarını birbirinden ayıran çizgi veya  bir şeyin yayılabileceği veya genişleyebileceği son çizgi, uç .
  • Bir şeyin nicelik bakımından inebileceği veya çıkabileceği en alt ve en üst sınır, limit:
"Hele bir de birkaç sünger bulabilse artık mutluluğunun sınırı olmayacaktı."- Halikarnas Balıkçısı.
  • Değişken bir büyüklüğün istenildiği kadar yaklaşabildiği durağan büyüklük, limit. 
12 Ağustos 1961' de Doğu Almanya vatandaşlarının Batı Almanya´ya kaçmalarını önlemek için Berlin Duvarı' nın yapımına başlanmıştır. Batı'da yıllarca "Utanç duvarı" (Schandmauer) olarak da anılan ve Batı Berlin'i abluka altına alan bu betondan sınır, 9 Kasım 1989'da Doğu Almanya'nın, isteyen vatandaşlarin Batı'ya gidebileceğini açıklamasının ardından tüm tesisleriyle birlikte yıkıldı.
Ancak Berlin duvarını aşmak isterken can verenlerin sayısı hala kesin olarak bilinmemekle birlikte, en az 86 en fazla ise 238 kişi olduğu tahmin edilmektedir.


Bu sınırlar bazen ülkeler arasına bazen kişiler arasına çiziliyor. Etki aynı. Aynı dili konuşuyorsunuz ancak anlaşılamıyorsunuz. Son günlerim beklemek ile geçiyor. Son olarak 4 sayfalık bir mektup yazdım , içinde tüm güzellikleri ile hislerimi koydum , isteklerimi koydum , fikirlerimi , düşüncelerimi koydum. İçine bir teklif koydum , hayat boyu bir deneyim yaşama teklifi , bir hayatı paylaşma teklifi koydum. Mektubu bir zarfa koydum , altına adımı imzamı bastım. Zarfa bir kutu koydum , içinde bir yuvarlak üzerine dizilmiş 3 bembeyaz taş koydum. Bembeyaz , dupduru , “O”nun gibi , ya da mektubum gibi…  İletişim olarak genellikle mektubu seçtik biz. Yazmak herşeyi daha iyi ifade ediyordu. Daha sakin daha uzun zamanda anlatabiliyorduk içimizdekini. Yüzyüze geldiğimizde , göz göze geldiğimizde tartışmaktansa sevmeyi, sevişmeyi , aşık olmayı yeğliyorduk çünkü.  Sınır çizilmişti oysa , sınırı sadece son mektubum , teklifim , ismini duru koyduğum yüzüğüm geçebildi. Sınırın öteki tarafında kaldı. Orada dil değişik , bakışlar değişik , anlayış değişik … Dosyalandı kaldırıldı. Şimdi ülkeler arasına bir gecede örülen dikenli tellerin ayırdığı aileleri, sevgilileri daha iyi anlıyorum. Sınırın bu tarafında kaldım , öteki tarafta içimin yarısı  …İletişim sıfır.

Sınır ne büyük bir olgu. Herşeyi bitiren veya başlatan iletişim ne büyük bir olgu. Anlaşılmayı , inanılmayı , tekerrür eden kelimelerin yazıldığı söylendiği zamana göre, yere göre değerlendirilmesini diliyorum.
Berlin Duvarı sınır nöbetçilerinin mermileriyle yaşamını yitiren son kişi , duvarın yıkılmasından 9 ay kadar önce 6 Şubat 1989'te kaçmaya çalışan Chris Gueffroy oldu. 9 ay , sadece dokuz ay. Chris’in talihsizliğini hissediyorum içimde , duvarın binlerce tuğlasından biriyim…

Dipnot : Duvarın doğu yakasında tel örgüler , askerler vardı ve kaçmaya çalışanların daha rahat görünmesi için bembeyaz boyalı idi. Batı tarafında ise sadece rengarenk grafitiler…Ne kadar ironik...


2 yorum:

  1. İnsan elindekinin değerini kaybedince anlıyor sanırım.. Duygularını daha iyi tartıp biçseydin belkide sınırın o tarafında kalmazdın.. Biraz zaman, biraz çabayla belki o sınırı geçersin ?? :)

    YanıtlaSil
  2. O da aynısını söyledi... Elindekinin değerini kaybedince... Bu zaman zarfında hep yaptığım buydu oysa... Zaman geçti , çaba bitti , şimdi kabullenme ve herşeyi kendi içinde güzelliğiyle yaşama vakti...

    YanıtlaSil