11 Mart 2013 Pazartesi

beyin - ayrılık güncesi - 4



İnsan beyni, kraniyal sinirler ve omurilik sayesinde merkezî sinir sistemini kontrol eder, çevresel sinir sistemini yönetir ve hemen hemen insanın tüm işlevlerini düzenler. Kalp atışı, soluk alma ve sindirim gibi istemsiz eylemler, otonom sinir sistemi yoluyla farkına varmadan beyin tarafından yönetilir. 


Düşünce, mantık ve soyutlama gibi daha karmaşık zihinsel eylemler ise bilinçli olarak beyin tarafından yönetilir. Vikipedi.

Ancak her beyin , aynı fonksiyonları , aynı başarı ile gerçekleştiremez. Alt yapıda bulunan “karakter” bu beyin karar ve fonksiyonlarını etkilemektedir. Ya da beynin kapasitesi , bu güne kadar kullanılış biçimi , bu defa kullanılmaktaki amacı , çıkacak olan düşünce , mantık gibi konu ve kararları etkilemektedir. Oysa gerçek birdir. Göreceli gerçeklik yoktur , ancak gerçeğin saptırılması kadar da acı verici bir şey yoktur bu dünyada.

Batan gemiyi önce fareler terkeder demişti çok sevdiğim biri için çok sevdiğim bir diğeri. Biri kendini batan bir gemi olarak görmeye başlamıştı ki , sevdiğini ise fareye benzetecek kadar değişik çalıştı o beyni. Düşünce , Mantık , Soyutlama… Beynin fonksiyonları… Sevgiden soyutladı , mantıktan arındırdı , düşündü taşındı … Durumu batan gemiye , sevdiğini fareye benzetti… Oysa yıllar geçmişti beraber , hastalığı , varlığı , yokluğu , sinir harpleri , özlemler, vuslatlar... Kendi yazdığı günlük kadar iyi tanıdığın bir insanı , nasıl olur da bir beyin zor zamanda kaçan iğrenç bir fareye benzetebilirdi? Bu ne denli bir kuvvet , nasıl oluyor da bu erdem bir beyne verilebiliyor? Tanri bir yerde hata mı yapıyor ? Yoksa biz bu beyni kullanmayı mı bilmiyoruz? Evet fındığı verir tanrı ama kabuğunu kırmaz , herşeyi ondan beklemek de olmaz biliyorum.

Herkese , Beynini ; kendi menfaatleri için değil gerçeği bulup onu takip etmeyi becerebilmesi için , mantığı düşünceye değil , düşünceyi mantığa uydurabilmesi için , dile giden düşüncesini , soyut bir süzgeçten geçirebilmesi için , daha çok sevebilmesi ve sevgi dolu fiiliyatlar gerçekleştirebilmesi , nefretten ve nefretli- taraflı fiiliyatlardan uzak kalabilmesi için kullanabilmesini diliyorum …

Milyarlarca beyin lobundan biri ile dile döktüm...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder